Gyakori kérdések

Gyakori kérdések

 • Hogyan ellenőrizhetjük, hogy nincs-e csőtörés?
  A vízmérő utáni vezetékhálózat javítása, karbantartása a fogyasztó feladata, feltétlenül szükséges, hogy saját érdekében vízhálózatát az alábbiak szerint ellenőrizze:
  - minden vízvételi helyet (vízcsapot ) el kell zárni.
  - ezután  győződjön meg arról, hogy a vízmérőnél a számsor bal sarka alatt lévő fekete csillagkerék forog-e.
  - a csillagkerék forgása jelzi a víz átáramlását. Amennyiben elzárt csapnál is forog a kerék, valószínű a csőtörés!

 • Mik lehetnek a csőtörés okai?
  Az ilyen sérüléseket az esetek 98%-ában a fogyasztók nem veszik észre, mert a talajba fektetett vezetékből szivárgó víz nem tör a felszínre. Gyakori hibák, a téli csapok nem tökéletes zárása, valamint a WC tartályok "folyása". A vízcsőtöréseket okozhatja a csövek, szerelvények életkora és minősége, a korrózió, a cső feletti közút terhelése, a gyökérbenövések, a talaj agresszivitása és a nem megfelelő áramlási-nyomási viszonyok.

 • Új mosógép bekötéséhez és a régi leszereléséhez vízvezetékszerelőt, vagy mosógép szerelőt kell hívni?
 • Konyhai csap kicseréléséhez,  vízvezetékszerelő szükséges?
 • Mi a teendő, ha a bojler nem fűt?

  Ellenőrizze, a készülék áramellátását.Lehetséges hogy a bojler túlzottan vízköves, ebben az esetben a berendezést ki kell tisztítani. 

 • Miért nem elég meleg a víz?

   A bojlerben tárolt meleg víz hőfoka az előírások szerint szerint ma már 80 helyett csak 70 fok lehet, a szabályozó tűrése pedig ±5 fok. Ha ellenőrizni szeretné a meleg víz mennyiségét, legközelebbi kiengedésnél mérje le: ha minden jól működik, a bojler névleges űrtartalmának 80-87 százalékát tudja azonos hőfokon kinyerni.

 • A bojler zajosan működik!

  A fűtés alatt hallható zaj oka legtöbbször a biztonsági szelep. Ha a hanghatás nam szűnik meg, ajánlott kihívni a szerelőt.

 • Mit tegyek, ha folyik a készülék?

   Ha a bojlerből csöpög a víz, azonnal kapcsolja ki a készüléket, és hívjon egy szakembert!

 • Mit csináljak, ha ráz a bojler?

  A balesetek elkerülése érdekében azonnal kapcsolja ki a bojlert, és hívjon szerelőt.

 • Mit tegyek, ha lassan folyik ki a meleg víz a bojlerből?

   A fenti probléma oka valószínűleg az, hogy a biztonsági szelep rosszul lett felszerelve. Ha a szelepet túl hosszan csavarták fel a hidegvízcsőre, ezért enged át kevesebb vizet. Vagy a nyomáscsökkentő ment tönkre.

 • Miért fontos a gázkészülékeink karbantartása és rendeltetésszerű használata?
  Törvényi rendelet alapján, a felhasználó, illetve az üzemeltető köteles a csatlakozó vezetékeket és felhasználói berendezést rendeltetésszerű állapotban tartani, rendeltetésszerűen üzemeltetni, a szükséges ellenőrzéseket és karbantartást a gyártói előírások alapján rendszeresen elvégeztetni, rendszeres időközönként műszaki-biztonsági szempontból felülvizsgáltatni.
  Gyakran előforduló szabálytalanság, hogy a gázkészülékeket és/vagy gázvezetékeket engedélyek és a földgázelosztói engedélyes előzetes tervfelülvizsgálata nélkül cserélik ki.

  A nyílászáró cserénél is figyelembe kell venni:
  A beépítésre kerülő fokozott légzárású nyílászárók következtében a lakásban korábban telepített nyílt égésterű, égéstermék elvezetéssel nem rendelkező úgynevezett (A) típusú gázkészülékek (tűzhelyek, vízmelegítők stb.) illetve a nyílt égésterű de égéstermék elvezetéssel rendelkező, úgynevezett (B) típusú gázkészülékek (vízmelegítők, kazánok, stb.) égéséhez szükséges frisslevegő ellátása megváltozik.

  Ilyen helyzetekben, amikor a felhasználói berendezés üzemeltetésének műszaki-biztonsági feltételeit befolyásoló üzemeltetési körülmények megváltoznak, épületgépész tervezői felülvizsgálat szükséges.

  A legalapvetőbb biztonsági tényező a gázkészülékek esetén az, hogy mindenképpen szakemberrel végeztessük a készülékeink javítását, karbantartását és beüzemelését.
   


x